14 lipca 2017

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

 

 

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 50 g drożdży
  • szklanka cukru białego / trzcinowego
  • 1 jajko - całe
  • 3 łyżki roztopionego masła / olej
  • sól
  • 1 szklanka  mleka (temp. pokojowa)
  • Kruszonka:
  • 100g masła / margaryny
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki
  • Dodatkowo:
  • dwa duże jabłka

Przygotowanie

  1. Rozczyn:  Drożdże z 4 łyżkami cukru, pół szklanki ciepłego mleka, 4 łyżki mąki, wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
  2. Kiedy rozczyn już wyrośnie dolej do niego pozostałe mleko, dodaj resztę mąki, jajko, szczyptę soli, cukier oraz roztopione masło, zagnieć ciasto i pozostaw do wyrośnięcia.
Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, wyłóż na nim pokrojone w grubą kostkę jabłka, posyp je cynamonem. Na sam koniec przygotuj kruszonkę. Połącz mąkę, masło i cukier jak na kruche ciasto i rozkrusz na jabłka.Piecz ok 1 godziny w 180 stopniac.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...