24 grudnia 2013

Pierniki świąteczne





Pierniczki świąteczne

PRZYGOTOWANIE:
Do dużej miski wsypać mąkę i amoniak-wymieszać, następnie dodać resztę składników i wyrabiać ręką, po dokładnym wyrobieniu ciasta odstawić na 1-2 godziny.


Wypoczęte cisto rozdzielamy na mniejsze kawałki i wałkujemy na stolnicy wysypanej mąką-wycinamy pierniczki. Blachę posypać mąką. Piec w temp.170-180 stopni około 15 minut.
Po wystygnięciu ciasteczek dekorujemy np lukrem: cukier puder i minimalna ilość wody wymieszać i prosty lukier gotowy.
Składniki:
- ½ kg. miodu sztucznego
- 3 szklanki cukru
- 2 kg. mąki
- 4 jajka                                      
- ½ kg. margaryny
- 2 szklanki śmietany kwaśnej lub maślanki
- 3 łyżeczki amoniaku
- 1 proszek do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- przyprawa do piernika
SMACZNEGO








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...