24 grudnia 2013

Krem z dyni



ZUPA Krem z  DYNI

Przygotowanie:
Dynie obrać ze skórki, wydrążyć pestki i pokroić w grubszą kosteczkę, ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać.


W garnku rozgrzać oliwę i na małym ogniu zeszklić cebulę dodać ziemniaki i dynię - smażyć  około 2-3 minuty ciągle mieszając. Wlej gorącu bulion i doprowadź do wrzenia dodać przyprawy- gałkę, paprykę sól i pieprz. Gotuj około 20 minut po tym czasie zmiksuj blenderem na jednolitą masę.
Można podawać z grzankami. SMACZNEGO

Składniki:
-1kg. Dyni
-5 ziemniaków
-1 cebula
-3 łyżki oliwy
-800ml bulionu warzywnego
Dodatkowo do smaku: obowiązkowo świeżo utartej gałki muszkatołowej mała płaska łyżeczka zależy kto jak lubi, słodkiej papryki, sól, pieprz.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...