24 grudnia 2013

Ciasteczka z marmoladą



Ciasteczka drożdżowe z marmoladą


Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w mleku poczekać do wyrośnięcia. Dodać mąkę żółtka, śmietanę, masło- razem wszystko zagnieść i odstawić ma 3 godziny do lodówki.




Po wychłodzeniu wałkować na stole posypanym mąką i wykrajać ciasteczka –smarować  roztrzepanym białkiem i moczyć w cukrze na środku dodać marmoladę. Układać  na blaszkę posypaną mąką.
Piec w około 180stopni przez 15 minut.


Składniki:

- ½ kg mąki

- ¼ kg masła lub margaryny (pokroić nożem)

- 3dkg. drożdży +(1/2 szklanki mleka letniego )

- 2 żółtka

-  ½ szklanki śmietany

- marmolada, cukier, białko
 

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...